Bildnamn Bildtext

Hudvårdsguide

För att du skall kunna veta vad för produkter din hud behöver har vi gjort en liten guide som du kan läsa innan du bestämmer dig för att handla rejuvis produkter. Välj den kategori du tycker passar dig bäst.


De produkter som rekommenderas för de olika hudtyperna är de viktigaste produkterna att starta med. Huden skall normaliseras, balanseras och återhämta sig innan du /ni kompletterar hudvården med mer aktiva produkter. 

Tycker du det är svårt så är du självklart välkommen att ringa till oss så hjälper vi dig personligen med dina val av produkter. Vi har även prover på de flesta av våra krämer och serum.  

Att tänka på!
Basen i all hudvård är att börja med en rengöring, ansiktsvatten och en vårdande kräm. Undantag finns vid speciella hudproblem som te.x. acne, rocacea, allergier, eksem, sol/brännskada.  

De 4 vanligaste hudtyperna

Normal hud
Huden är slät och elastisk, färgen är jämn och hudytan är matt. Svett och talgkötlarna är i bra balans. Pormaskar kan ibland finnas på näsvingarna. Denna hudtyp förekommer hos yngre personer. Hos en äldre blir huden oftast torr.

Fet hud
När talgkötlarna producerar talg mer än normalt blir huden fet. Huden är glansig och blir lätt oljig. Oftast är huden tjock och grov och har vidgade porer. Huden ser glåmig och livlös ut. Den här hudtypen har benägenhet att utveckla pormaskar, talganhopningar och finnar/acne.

Huden avlägsnar oavbrutet talg och detta tillsammans med svett bildas något som heter syramantel. Detta täcker hornlagret som har till uppgift att hålla huden smidig, vattenavstötande och ger skydd från yttre påverkan.

Torr hud
Huden är tunn, spänd och känns oftast stram. Porerna är mycket fina näst intill osynliga. Hudytan är torr, fnasig och kan lätt bli sträv.Talgproduktionen är låg och avtar ytterligare med åren och har en tendens att åldras tidigt., med ålderstecken som linjer och rynkor. Klimat och miljö ställer stora krav på huden.  

Bland hud
Vanligast visar den blandade huden att ”T-Zonen” som är panna, näsa och haka är blanka. D.v.s.har en ökad talgproduktion” Här kan finnar/acne också förekomma. Kinderna är oftast torra och känns sträva.

 

Huden

Grundläggande fakta:

Huden är kroppens störta organ. Den har en yta på nästan två kvadratmeter. Huden har många olika uppgifter så som:

  • Skyddar mot bl.a bakterier, virus, frätande ämnen & nötning
  • Håller kroppstemperaturen på rätt nivå
  • Förhindrar att man förlorar mycket vätska
  • Lagrar fett & vätska
  • Bildar D-vitamin med solens hjälp, som behövs bl.a för att kroppen skall kunna ta upp kalcium till skelettet.
  • Sinnesorgan, kan känna kyla, värme, tryck, beröring, & smek
  • Signaler & rodnad

Överhuden
Här finns de celler som hela tiden nybildas på grund av bland annat yttre slitage. När cellerna föds här d.v.s. i basalcellagret (cellagret mellan över-& läderhud) är de vätskefyllda som vindruvor. På sin vandring mot hudytan förlorar de den mesta av sin vätska och när de når hudytan liknar de mer russin än vindruvor. Till och med cellkärnan som innehåller den genetiska koden i form av D.N.A. Torra, ojämna och platta nöts de bort från ytan. Vid baslagret ligger cellerna kompakta till skillnad från ytan där de är mer porösa.

Läderhuden
Här finns blodkärl, nervceller, fibrer, körtlar, hårrötter, immunförsvaret, pigmenteringen och antigener. Bindväven utgör en del av hudstrukturen tillsammans med fibrerna. Fibrerna collagen, elastin och retikulin gör att huden är fast och elastisk. Tack vare blod och lymfakärlsystemet rensas salggämnen ut och näring tillförs. Köttlarna sköter sekretionen. Kom ihåg att huden är ett utsöndrande organ och kroppens största organ.
Nervcellerna tar emot och förmedlar impulser. Immunförsvaret håller främmande ämnen borta och varnar om dem. Pigmenteringen är hudens naturliga solskydd mot ultraviolett strålning.

Underhuden
Här finns fettvävnad som verkar som isolator, näringsreserv, stötdämpare och temperaturreglerare. Cellförnyelsen i basalcellagret påverkas
negativt av naturligt åldrande och solexponering, men kan gynnsamt
påverkas utifrån genom olika stimulering. En cell består av en vätskedroppe med en kärna som är omgiven av ett membran (genomtränglig hinna), som avskiljer den mot omgivningen. Detta membran består till 50% av fett och därmed kan vissa lipofila ämnen passera tämligen fritt. Även vatten, joner, syre och vissa småmolekylära ämnen kan passera. Vätskedroppen är en saltlösning som innehåller proteiner som bildar dess struktur samt andra ämnen som på ett eller annat sätt deltar aktivt i ämnesomsättningen. Inne i cellkärnan sitter vår genetiska kod som är ett recept på olika proteiner (byggstenar). D.N.A koden talar om var proteinerna ska vara.

 

HudvÄrd

 

Dagliga rutiner

Den dagliga rutinen för att hålla huden fräsch är viktig. Det viktigaste man bör tänka på är att vi behöver göra rent huden från ytlig smuts och föroreningar. Rengöringarna hjälper också till att ta bort döda celler från överhudens hornlager. Det finns olika rengöringar beroende på om din hud är torr, fet eller normal. De hjälper också till att balansera och neutralisera huden pH-värde och talgproduktion, och förbereda huden för kommande hudvårdsprodukter. Det är också viktigt att ha en bra dagkräm, den hjälper till att skydda hunden mot orenheter och bibehålla fukten i huden. En torr hud tappar lätt sin fräschör och kan lätt bli irriterad och narig.

Morgon
Eftersom man bara behöver tvätta en gång per dag. Ex på  kvällen räcker det med att friska upp huden med ett ansiktsvatten på morgonen. Ansiktsvattnets fördelar är att det balanserar hudens pH-värde, och lämnar huden mjuk och smidig. Låt vattnet torka och därefter läggs en dagkräm.

Kväll
Ansiktet tvättas vanligts vis till kvällen. Rengöringen masseras in  med lätta cirkelrörelser, skölj med vatten. Har du mycket make-up så behövs ansiktets tvättas två gånger. Därefter smörjer du in dig med en nattkräm/och eller din vanliga dagkräm.

Dagkräm
För att skydda huden mot yttre påverkan, väder, vind och luftföroreningar är det bra att använda en kräm under dagen. En dagkräm ger också huden fukt och näring till huden.

De dagkrämer vi jobbar med i rejuvis produktserie är uppdelade i två grupper.

1:  Fukt/näringsgivande Krämer
2:  Aktiva Krämer.

Ansiktsmasker

Någon gång i månaden är det fördelaktigt att avända en ansiktsmask. Rejuvis masker finns som rengörande, uppfräschande och närande.